Côte de Neuville

Aan de voet van de Rosier Est ligt een nieuwe uitdaging. Van Moulin de Ruy richting Francochamps verheft zich gestaag de Côte de Neuville. Hoewel de weg naar Francochamps een mooie gelijkmatige klim biedt, is er voor de liefhebber van de kuitenbeet (of diegene die zijn medefietser de beet gunt) halverwege deze klim het alternatief richting de top van de Côte d’Amermont. Eenmaal in het dorpje Neuville aangekomen draaien we rechtsaf voor de percentages die er toe doen. Waar we in de aanloop nog met een regelmatige cadans in het zadel bleven, kijken we hier op tegen een serieuze helling van 13%. Voor wie het lef heeft gehad om op de 2 kilometer lange aanloop weg te rijden van zijn gevolg is dit een ideale plek om een putch te plegen. Eenmaal uit het zicht van de volgers liggen er enkele meters van 10% te overbruggen om zo aan de azende blik van de entourage te ontsnappen. Hoe dichter de bossage, hoe steiler de klim. Eenmaal boven ontmoeten we de doorgaande weg tussen Francochamps en Stavelot. Licht dalend is er tijd voor het gevolg om de zoeven opgelopen achterstand weer in te lopen. Het land van Spa ligt achter ons en Stavelot opent haar poorten en biedt toegang tot de verledingen van de klassieken onder de hellingen; De Stockeu en Wanneranval.Terug naar het hier en nu. Op de rotonde laten we de ‘industriële‘ Haute Levée liggen in ruil voor de prachtige afdaling van côte d’Amermont.

Geef een reactie