Roche-aux-Faucons (Esneux)

Een kort berichtje in de krant in de week tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix : “Voorstelling parcours Luik-Bastenaken-Luik…nieuwe helling…Roche-aux-Faucons…zal zorgen voor vroegere schifting…”
Een helling die we nog niet kennen? Enig zoekwerk levert al snel voldoende informatie op om op verkenning te gaan.
In het gehucht Hony, halverwege tussen Tillff en Esneux moeten we zijn, en daar de avenue de l’Eglise indraaien. Al snel stijgt de weg en voert ons in een sierlijke lus over een smalle spoorbrug. Het stijgingspercentage valt mee en ietwat overmoedig stellen we vast dat we al één derde van de 1400 meter achter de kiezen hebben. Dan worden de huizen schaarser, de weg heet nu rue d’Avister en wordt smaller…en steiler. Tussen 700 en 1000 meter dwingen percentages tegen de 15 ons terug naar een piepklein verzetje. En danseuse moeten we naar de kant van de weg om een afdalende auto te ontwijken. Dit biedt de gelegenheid even in te houden en een diepe adem teug te halen om de iets mildere uitloper naar de top te nemen. Deze côte is er eentje van het type Eyserbosweg of Haute Levée: steil, geen verrassingen, recht voor de raap, langer dan je dacht.

De beloning volgt: we komen boven in een prachtig beukenbos en duiken als bij de passage op een echte Alpencol onmiddellijk in een stevige afdaling van ongeveer een kilometer.

Waar blijft die Valkenrots? Die komt er, halverwege de tweede klim die onmiddellijk volgt. Hebben we tijd om even af te stappen en te genieten van het duizelingwekkende uitzicht over de hoefijzervormige meander van de Ourthe die honderd meter lager ligt te schitteren?

De vermetele koploper in L-B-L zal hiervoor geen oog hebben. Hij onttrekt zich op deze opeenvolging van een echte kuitenbijter, een snelle afdaling en een vervelende tweede bult met wind tegen langzaam maar zeker aan het zicht van de achtervolgers en ruikt reeds de geur van de overwinningsbloemen.De N63 waarlangs de renners zich als een steen naar de Maasvallei laten vallen is voor ons verboden gebied, maar als alternatief kunnen we hier de levensgevaarlijke weg behoedzaam oversteken en via Boncelles naar Seraing afdalen. Wie wil kan vervolgens via de rue Bordelais (Tilleur-St. Nicolas) en de rue Walthère Jamar (Ans) de finale van L-B-L voltooien. De bloemen liggen klaar…

Geef een reactie