Côte d’Amermont (Stavelot)

Naast de vijfsprong die de voet van de Stockeu, La Bergerie en de aanloop van de Wanneranval biedt, herbergt Stavelot nóg een parel van een klim: de Côte d’Amermont. Met 264 Cotacolpunten een niet over het hoofd te ziene kluif voor de liefhebber van kuitenbijters. Deze cote heeft een aantal aspecten dat haar de moeite waard van het beklimmen maakt. Ten eerste is er het verrassingselement. Voor de renner die braaf de aanwijzingen van de routekapitein opvolgt kan deze cote wel eens tot een onvoorzien obstakel worden. Het is een sluipmoordenaar die onverwacht toeslaat.

Van Stavelot richting Malmedy, even voorbij het tankstation, ligt er een klein weggetje haaks op de doorgaande weg. Die laatste richtingaanwijzing van de kapitein is daarmee ook de laatste kans tot schakelen. Wie na het nemen van de afslag nog naar zijn binnenblad zoekt is echter verloren. De 12% van de eerste meters vraagt alle macht en de aanblik van de helling die zich binnen een paar honderd meter boven het weidegroen verheft geeft weinig hoop voor de krachtpatsers die zich doorgaans over een paar tientallen meters naar boven kunnen stoempen. Daarnaast is er het verloop. Na 500 meter buigt de klim om tot een lichte daling van een steenworp lengte die voelt als een verkwikkende zomerbries. Het is echter het angstzweet op het voorhoofd die de verkoeling biedt, want een aanblik op het verdere verloop van de klim confronteert de coureur met de muur van 21% ! Onder aan de daling buigt de weg naar links en biedt de renner een vue en profile op de rest van de groep die al aan de klim begon. Schoksgewijs trappen zij door hun kleinste verzet heen in hun verwoede pogingen om het voorwiel op het asfalt te houden. De klim is absoluut een uitdaging voor elke renner en doet ook esthetisch niet onder voor de andere hellingen in deze regio. Het steile stukje in de klim biedt ook het mooiste uitzicht, al is dat alleen voorbehouden aan de schare aan afstappers die een klim als deze op haar conto heeft.
Eenmaal deze beproeving doorstaan vlakt de weg zich af richting het gehucht Amermont om zich uiteindelijk samen te voegen met de hoofdweg van Stavelot naar Francochamps waar de stijging in het parcours nog even doorzet. Cote d’Amermont is het uitstekende alternatief voor deze door betonafscheidingen en vrachtverkeer ontsierde hoofdweg. Eenmaal boven wacht de afdaling richting Spa of Stoumont (via Moulin de Ruy, voet van de Rosier Est)

Geef een reactie