Côte de Hestreux (Limbourg)

Conform ons aller bijbel, de Encyclopedie Cotacol, zou de côte de la Baraque Michel-Nord, met zijn puntenaantal van maar liefst 336 een echte kuitenbijter moeten zijn. Het zijn echter niet de percentage’s die deze helling de moeite waard maken. De percentages die er toe doen zitten in de eerste 1000 meter van de klim, lokaal bekend als Cote de Hestreux. Haar pracht in natuurschoon geeft je echt het gevoel midden in een wildpark te verblijven. Ver weg van de bewoonde wereld, met haar lengte van ruim 13 kilometer, geeft ze je ruim de tijd voor de nodige zelfreflectie. Met name waarom je zo nodig de strijd aan moest gaan met moeder natuur. Het geruis van bomen vermengt zich met het monotone ritme dat je probeert vast te houden tijdens deze onverwacht makkelijke klim. Het enige wat je aandacht bij de rit houdt is, helaas, het slechte wegdek, waardoor het voor een buitenstaander lijkt of je het noorden kwijt bent omdat je van links naar rechts over het parcours “zwalkt”. Een goede oefening voor het paneren op zwaardere hellingen. Niettemin wordt de aanhouder beloond met de mogelijkheid een mooie afdaling richting Eupen te nemen en vervolgens het Duitse merendistrict aan een nader onderzoek te onderwerpen. Of de meer uitdagendere versie richting Malmedy, alwaar de grote “Angstgegener” Ferme Libert te wachten ligt.

Update:

Voor diegene die het avontuur in de genen heeft zitten. Als je bijna de top bereikt hebt, dus op het gedeelte waar je de dichte bossage verlaat, is er aan de rechterzijde een weg welke met een slagboom is afgesloten. Til uw ros over de omheining ( het is een regulier fietspad dus het mag ) en vervolg uw weg na een lichte afdaling tot een T- splitsing. Opteer hier de rechtse variant en na een mooie afdaling beland u aan de voet van het stuwmeer van Gileppe. Houdt hier wederom rechts aan en u wordt beloont met een van de mooiste fietsroutes van heel Belgie met als klap op de vuurpijl de stuw met een wonderbaarlijk uitzicht.

Geef een reactie