Côte de la Forret en Rue Richelle

Wie over de oost-oever van Luik naar Visé fietst en daarbij de hoger gelegen delen niet schuwt, ligt er een scala aan korte venijnige hellingen die schreeuwen om beklommen te worden. Naast de masochistische alternatieven vanuit Wandre, elders besproken op deze site, zijn er nog twee hellingen van Alpen’eske kwaliteit. Vanuit Jupille is er de slingerende Côte de la Foret. Een prachtige klim die zich al een boomklever langs de flank omhoogwerkt. Hoewel het wegdek op plaatsen nalaat is deze klim een niet te versmaden alternatief voor wie de 20-tal procentpunten van Rue Tesny en de Xhavée aan zich voorbij laat gaan. Eenmaal boven ontmoet Rue de la Foret de toppen van zowel de Xavée, rue Tesny alsook de Bois la Dame. De weg noordwaarts volgen voert u naar de afdaling van de Sarolay die zich naadloos voegt naar de voet van Rue Richelle. Bent u op zoek naar ‘de authentieke haarspeldbocht’? Zoekt niet verder… Met curven van 320° behoort deze klim tot de esthetische buitencategorie. Met een lakenglad wegdek is er niets dat u afleidt van de klim tegen de beboste helling. Het beklimmen van de Rue Richelle zou bijna ontspanning mogen heten, waar het niet dat eenmaal in het dorpje aangekomen de renner nog enkele honderden meters aan stijging wacht. Het zijn de spreekwoordelijke laatste loodjes waar de coureur met ‘een beetje over’ nog een demarrage kan plaatsen. Met recht claimt deze relatief korte, maar oh zo mooie klim, een plek in de Kuitenbijters’ Mooiste.

Geef een reactie