Côte de Ville Haute (Limbourg)

Aan de poorten van de Eifel waakte ooit de Groot Hertog van Limbourg. Vanaf zijn zetel in Ville Haute keek hij neer op de regio. Letterlijk, want Ville Haute verheft zich statig boven de heuvels die de aanloop vormen voor de beboste Haute Fagnes. De klim erheen stemt de reiziger nederig. Zo ook de fietsers die in het heden hun aanloop nemen om de vestingstad te nemen.Boven in het middeleeuwse stadje, rijk aan tavernen, lonken de versnaperingen van spek-en-ei en appeltaart. Maar niet alvorens de plaatselijke cote genomen te hebben. Met haar lengte van bijna 2 kilometer overbrugt zij tussen de spiegel van de Vesder en het dorpsplein een hoogteverschil van ruim 100 meter. De uitdaging zit in het stukje van 19% die de renner in het aanzicht van de oude wal op de pedalen dwingt. Eenmaal boven omarmt de veste haar opponent met een plaveisel die elke klaagzang over de veldwegen van Roubaix tot een schamel deuntje denigreert. Wie op de laatste meters de handen kan heffen mag zichzelf daarmee tot Le Duché de Limbourg kronen…

Update : Bij nadere bestudering van de cotacol beschrijving moeten we bekennen dat het geheim van de 19% eindelijk ontrafeld is. Vlak voor het oude pleintje, waar de weg naar rechts draait, ligt aan de linkerzijde een oud kasseienweggetje. Neem deze en je zult de 19% in de draai aantreffen. Langs deze zijde kom je ook in het meest pitoreske gedeelte van “La Ville Haute”. Een aanrader!!

Geef een reactie