Devant Staneux (Theux)

Op een steenworp van Spa doorklieft een weg de bossen van Staneux. Het een van die hellingen die de fietser op de kaart al aanspreken. Een solitair pad dat zich al stijgend een weg baant door uitgestrekte bossen. Reden genoeg om in Theux de doorgaande weg te verlaten en na de spoorweg rechts in te slaan. Na een kleine 1000 meter hebben we de laatste bebouwing achter ons gelaten en rest het gezelschap driekwart van de klim door het beloofde bos. De 17% helling die toegang tot de luwte biedt breekt de renner èn het wegdek op. Regenval lijkt hier delen van het wegdek weggespoeld te hebben. Het parcours zou dan ook niet misstaan op een mtb-route. Na de ontbering van het steilste stuk, waar de coureur nog de relatieve luxe kent van een 30 cm brede strook van asfalt, is het gedaan met de verharding. Al stuiterend werkt de renner zich opwaarts over de vuistdikke keien. Deze klim zou de allure van de Hestreux of Rue sur Steppes kunnen hebben, waar het niet dat het risico op lekrijden hier de uitdaging bepaalt. Het kuitenbijtersteam houdt zich aanbevolen voor de tip die wijst op een nieuwe poging de Devant te bestraten. De slagboom aan de top doet echter vermoeden dat de lokale autoriteiten deze route reeds tot de vergetelheid verbannen hebben.

Geef een reactie