Haussire ( La Roche en Ardenne)

Diegene welke zichzelf al een bezondigd hebben aan een weekendje klimwerk in het Ardenner landschap zal La Roche en Ardenne zeker kennen als en bedevaartsoort voor de renner welke de klim niet schuwt. “La Roche” ligt omklemd met bergketens van het “luie”soort maar ook de bijtende klim is hier voorradig. In de Cotacol wordt een van deze hellingen aangeduid als de zwaarste van België. Het betreft hier de Haussire Sud- Ouest met haar comfortabele aantal van maar liefst 363 punten. ( Op de kuitenbijtersindex moet zij echter genoegen nemen met een 69 ste plaats ) Klimmen op deze helling is een waar genoegen. Wars van druk verkeer of bebouwing leidt de klim u naar het hart van het nabijgelegen wildreservaat. Het geheel omlijstend met een kabbelend beekje welke u bijna de gehele rit tegemoet stroomt. Mooiere klimmen zijn er bijna niet denkbaar. Het begin van de helling vergt nogal wat puzzelwerk. Een steil steegje, Rue Saint-Quoillin, als zijstraat van de hoofdweg, geeft direct het “zwaartepunt” in 14 % prijs. Deze prelude laat zich makkelijk nemen, zeker als men nog beloond wordt met een lichte daling waarna de helling zich voegt in het gelid van de Sud- versie. We moeten bekennen dat de “zwaarste “helling uit de bijbel in den beginne niet zo aanvoelt. De eerste 3,5 kilometer gaan gepaard met redelijke percentages tot zo’n 7 %. De laatste kilometer maakt haar hoge notering echter meer dan waar. Hier komt ze niet meer onder de 10 % . De Haussire kent 3 versies. De bovengenoemde Sud – Ouest als zwaarste . De Haussire –Sud deelt het einde van haar zuster maar begint geleidelijker . De Haussire- Ouest is het pittiger einde van de Côte de Samrée.
Alle versies zijn het beklimmen meer dan de moeite waard. Een bezoek naar La Roche zal zich dan ook zeker uitbetalen in pijnlijke kuiten en een glimlach bij het horen van haar naam….

Geef een reactie