Le Ferme Libert (Malmedy)

Op een steenworp van Malmedy, ligt het gehucht van Bervercé. Deze juwelendoos vol met schitterende paarlen claimt niet minder dan zes vermeldingen in de Encyclopedie Cotacol die zonder uitzondering ruim boven de 130 punten scoren.

Elk hebben ze een ander karakter. De kuitenbijter-kopgroep werd getipt en daalde onbezorgd de meanderende Tros Marets af Op zoek naar La Ferme Libert. Vanaf ‘Signal de Botrange’, in de afdaling die bijna 10 km telt, is er voldoende tijd om de kuiten los te schudden voor het explosieve geweld van La Ferme Libert. Met een lengte van 1250 meter en maxima tot 20% is zij het meest Kuitenbijterwaardig van de zes. Veel bedenktijd is er niet. Al snel is de coureur op zoek naar de breedte van de weg om de percentages te drukken. Dwars op de helling is het immers het best genieten van de bosrijke glooiing die de klim begeleid. Op driekwart van de klim lonkt het terras van La Ferme met een duivelse venijnigheid. Lof voor diegenen die de wilskracht tonen om ook de laatste 200 meter op de pedalen gaan staan om ook die meters te bedwingen. De dood of de gladiolen!

De grijns op de lippen, die de sterksten siert terwijl men in de korte afdaling naar het terras inzet, is het afzien meer dan waard. De hoeve in Oostenrijkse stijl biedt de welverdiende rust. De Hoegaarden is niet van tap, maar ijskoud geserveerd. Gedurende de klim is er een steeds rijker wordende uitzicht over het dal van Malmedy. Deze prachtige klim scoort met recht een tweede plek in de Kuitenbijter-index. Vanwege haar esthetische karakter en haar uitzicht aan de top dingt zij ook mee naar de kwalificatie van Kuitenbijters’ Mooiste. Ben bedacht voor het kraantje met het bordje ‘pour le chien’. Voor diegenen die het Frans niet helemaal meester zijn. Het water is niet bidon-fähig.

Geef een reactie