Rue Joseph Leclerq en Fonds du Chat (Jupille)

Wallonië telt bijna twee miljoen minder inwoners dan Vlaanderen; het grondgebied is dan weer iets groter. Desondanks zijn zeer in geslaagd 1700 km meer wegen aan te leggen dan hun Nederlandstalige landgenoten. ..

Zeventienhonderd kilometer, dat zit je vanuit Utrecht bijna in Milaan! De gevolgen voor zowel het uitzicht van het landschap als voor bijvoorbeeld nutsvoorzieningen zijn immens. Ook het onderhoud levert torenhoge problemen op waar Wallonië echter rigoureus mee afrekent: er wordt niet onderhouden. Een ander effect is dat voor de fietser in de gebieden rond grote steden zoals Luik de huizenloze hellingen schaars beginnen te worden. De Rue Joseph Leclercq is daar een goed voorbeeld van. Als derde helling vanuit het gehucht Moulins-sous-Fleron is zij een niet te onderschatten spakenkraker naast haar grotere nichten Rue des Heids en Heid de Chene. Wie de Rue des Heids komt afgevlamd en niet schuin links omhoog de Heid des Chenes op wil kan aan de overkant van de weg schuin rechts omhoog. Linksom aanhoudend nodigt de Rue Guefosse nog even uit tot een krachtpatserij op de 42 maar bij nummer 97 wordt het steiler. Bij de verkeersspiegel wijst een scherpe rechterbocht met een binnenhellinkje van misschien wel 40% je direct terug naar de kleinere verzetten. Vanaf hier is het zo’n vijfhonderd meter stoempen tussen protserige nieuwbouw die de weg van onder tot boven omzoomt. Een mooie straat, die Leclercq, maar ga er niet voor de verdrukte vergezichten.

Geef een reactie