De verleiding: Hoegaarden

Na 40 km op een zomeravond staren ze je van elk terras aan… de vuistdikke, goudgele glazen met Witbier!

Opeens lijkt het afgeknaagde tuitje van je bidon een povere bron van je zorgvuldig gevulde krachtvoorraad. Het zout op je lippen vraagt om een koel glas Hoegaarden. Al dan niet met een schijfje citroen om de herinering aan je Dextro niet te verloochenen. Het is nog maar 15 km naar huis en “hoeveel kwaad kan dat ene biertje nou? Voordat ik thuis ben is het er al weer uit…”

Hoegaarden wordt niet opgeslagen in één of ander orgaan, het dringt letterlijk overal door in het lichaam en het beïnvloedt alle weefsels en organen. En dat atleten door hun inspanningen de alcohol sneller zouden afbreken dan niet-sporters, klopt niet, m.a.w. fysieke inspanning verandert niets aan de alcoholverwerking.

Op sportief vlak zijn er twee belangrijke aspecten bij het gebruik van Hoegaarden door sporters: er is het onmiddellijke acute effect van Hoegaarden op de prestaties, en op lange termijn kan alcoholmisbruik leiden tot een zekere mate van spierschade en verzwakking.

Positieve effecten van Hoegaarden:
• Voor diegenen in het peloton die moeite hebben met bijbenen heeft een Hoegaarden voor de kopgroep een nivellerende werking.
• De citroen in de Hoegaarden, voor diegenen die zich daar moreel overheen kunnen zetten, heeft een dorstlessende werking.

Negatieve effecten van Hoegaarden:
• Hoegaarden vermindert de kracht en het uithoudingsvermogen van het hart. Ook de maximale longventilatie is verminderd. Bij een hogere dosis oefent Hoegaarden een negatieve invloed uit op de pompkracht van het hart. Het heeft echter geen uitgesproken negatieve invloed op zuurstofopname, hartsnelheid, bloedvoorziening en lactaatconcentraties.
• Hoegaarden kan bij zware inspanningen leiden tot een verhoogde opstapeling van melkzuur in de spieren en extra vermoeidheid, krampen en spierstijfheid veroorzaken.
• Te veel Hoegaarden kan het normale voedingspatroon uit evenwicht brengen en de werking van de spijsvertering verstoren en zo op termijn tot voedingsstoornissen leiden.
• Het hormonale evenwicht kan uit balans raken waardoor de opbouw van spierweefsel en kracht niet meer optimaal verloopt en ondermaats blijft.

Bron: de naakte ervaring

Geef een reactie