Bois d’Olne (Olne)

Achter het land van Herve, voordat u het dal van de Vesder bereikt, hebben beken en stroompjes het landschap doorkliefd. Zo ook rondom Olne. De Bois d’Olne is geen helling in de klassieke zin des woords. Het is eigenlijk een geasfalteerd mountainbike parcours op een langgerekte helling. Eén richting, bergopwaarts, met 3 alternatieven om de top te bereiken. Het Kuitenbijters-team nam er één om het timbre van de helling te proeven. Heel het parcours draagt de naam Bois d’Olne en deelt de top met de Voie Collas en de Drolenval. Allen zijn de Kuitenbijter fähig met percentages tot in het derde decaëder. De bergrug geeft niets van haar moeilijkheidsgraad weg wanneer we door het dal de zijlings de uitdaging verkennen. Het lijkt te overzien, al doet de gespreidheid van de bebouwing iets van haar steilte vermoeden.

Eenmaal de helling ingezet schakelen we al snel terug tot ons laagste verzet. Zij met goede benen sparen nog een tandje voor waar het écht moeilijk wordt, maar door de bank genomen is het een klim van beginnen en afwachten. Afwachten waarheen de paden ons leiden. Bij elk huis blaft er plichtmatig een onverzorgde terriër, waarbij we hopen dat het hek zijn gehele domein omringt. Optimistisch kijken we naar de horizon. Hier en daar wordt er bijna obligaat gevloekt op de scheuren in het wegdek, niet vermoedend dat de pijn in de staart van de klim zit. Na de ‘eerste top’ bereikt te hebben gloort er een tweede muur….. én een derde. De ketting in het sissy-verzet en nóg op de pedalen moeten staan. Een stijging van meer dan 20 procent lijkt niet voor een fietser weggelegd. Halverwege dwingt een XXL-tereinwagen ons hulpeloze fietsers nog even in de berm van het twee meter brede weggetje. Blijkbaar ziet de lokale bevolking niets in de beproeving die wij ondergaan. Bekomen van de schrik tillen we ons vege lijf over de laatste top en zoeken al rollend naar de adem zie we zoeven tekort kwamen.

Een prachtige klim in een prachtig landschap! De lokale jeeps en scherpgetand kleinvee zullen ons er niet van weerhouden hier nogmaals voor aan te zetten en daarmee ook de overige alternatieven te bedwingen.

Geef een reactie