La Clouse

In het late voorjaar van 2007 werd er druk gespeculeerd over welke mystieke berg er door de organisatie van Limburgs Mooiste uit de hoed getoverd was. De reacties van de deelnemers waren lyrisch; “moeilijker dan de Eyserbosweg, mooier dan de Dodeman!” De organisatie gaf schoorvoetend toe dat er meer afstappers gesignaleerd waren dan men bij het uitzetten geanticipeerd had. Het smalle weggetje was voor velen dé verrassing en een hoogtepunt uit de koers.

Het begeleidende bord had de route-puriteinen op het verkeerde been gezet. ‘Kosenberg’ wist er iemand op een forum te melden. Lokaal bekenden meldden zich met ‘Cosenberg’, al was dit doodlopende weggetje geen klim van enige faam en zeker niet de bezongen helling uit LM. Voor het kuitenbijtersteam restte er niets anders dan de pedalen in gang te zetten en zelf de regio af te struinen naar de Graal van Aubel. Er bleven twee alternatieven over die in aanmerking kwamen voor de ten toon gespreide lof. Birven en Berg La Clouse. Beide bestijgen de zelfde flank richting het kerkhof van Henri Chapelle en beide kennen een venijnige beet. Na alle beschrijvingen tegen het licht van de gekante horizon gehouden te hebben bleek er maar één gegadigde: Berg La Clouse !

Met een vriendelijke aanloop van een vijftal honderd meters voert het vers gewalste asfalt ons naar de muur van maar liefst 18%. Het hoge gras en de begroeiing ontnemen het zicht op de top. Voor de oplettende rijder zijn de elektriciteitsmasten die de doorgaande weg aan de top flankeren een indicatie van het af te leggen traject. Al snel zoeken we naar de kleine versnellingen en proberen en danseuse de percentages te kloppen. Het is een gemene-duivel-van-een-klim die net iets langer duurt dan men voor mogelijk houdt in dit glooiende landschap. Eenmaal boven vragen we ons af of de gevallenen die op Henri Chapelle geëerd worden niet stuk voor stuk op het conto van Berg La Clouse staan. Voorbij het monument, ter hoogte van het kleine kerkje dalen we af via Birven, de kleine broer van La Clouse. We nemen voor ook deze klim in een volgende route op te nemen. Het is hier prachtig fietsen!

Geef een reactie