Le Rosier (Spa)

Le Rosier (‘de rozentuin’) is een van Belgisch’ klassieke heuvels. Er zijn een half dozijn wegen die naar de top leiden en daarin overtreft de een de ander in schoonheid. Hoewel het geen kuitenbijters zijn in enge zin, zijn ze door hun lengte en esthetiek de uitdaging zeker waard

Het mondaine Spa, aan de voet van de Rosier biedt een mooie uitvalbasis om deze parel van de hoge Ardennen te beklimmen. Maar ook de gehuchten Stoumont, La Gleize en Moulin de Ruy bieden toegang tot de mooiste heuvel van België.

Vertrekpunt Spa:
Vanuit Place Verte, vanaf de trappen van het casino, liggen er drie alternatieven in het verschiet. Côte de Creppe, de weg geflankeerd met luxe villa’s uit Spa’s hoogtijdagen, die met een gemoedelijke 6 a 7 % 2500 meters omhoog loopt. Daarnaast zijn er de twee parels van de regio; Rosier Nord I en II. Deze laatste overtreffen Cote de Creppe in lengte en zijn met respectievelijk 5500 en 6800 meter de langste beklimmingen vanuit Spa. Met een prima wegdek (geen vanzelfsprekendheid in Wallonië), weinig tot geen verkeer, en brede haarspeldbochten zijn deze wegen een feest om op te rijden. Met een beetje fantasie past er aan weerzijde een drie-rijen-dik-publiek op. Wat meer aan motivatie kan een eenzame klimmer zich wensen?

Geef een reactie