Veille route de Beausaint ( La roche en Ardenne)

Hoe komt het toch dat hellingen in de Nederlandse taal een stuk minder aanmatigend klinken? De “Keutenberg” of “Dikkebuiksweg” doen niet direct denken aan weidse uitzichten of feeërieke panorama’s.
De Franse taal daarentegen laat uw fantasie de vrije loop. Vaak voorafgegaan door “Mont” of “Col” worden we getrakteerd op de meest prachtige benamingen. Helaas wordt vaak het niveau welke hun naamgeving doet vermoeden vaak niet gehaald.
De “Vielle route de Beausaint” doet dit echter wel. Zoals de naam al aangeeft moet dit vroeger de kortste weg vanuit La Roche en Ardenne naar het prachtige plaatsje Beausaint zijn geweest . Het gevoel dat je in een door karrensporen gevormde toegang naar het achterland van de Ardennen begeeft bekruipt je al snel wanneer je vanuit het toeristische dorpspleintje direct een smal en nauw steegje induikt. Enkele fraaie haarspelden laten je al snel het dal van La Roche ontstijgen. Een blik naar links geeft nog een mooi uitzicht op de oude ruïne voordat je de weg richting de velden vervolgd .
De helling kent meerdere gezichten. De eerste meters laten je vanuit het kleine stadje met enkele stevige percentages ontstijgen richting een dicht dennenbos om uiteindelijk de laatste hectometers door de open velden en gematigde percentages op het hoger gelegen plateau te eindigen.
Een aanrader is om via het dorpje Mierchamps de afdaling richting La Roche te nemen. Een waar genot voor de liefhebber, alwaar menig pittige kluif op een uidager ligt te wachten.

Geef een reactie