Col de Rideux (Heyd)

Tussen al de côtes op deze site staan een handvol hellingen die de term ‘Col’ verdienen. Col de Rideux is de eerste helling die het predikaat verwierf. Tesamen met haar medeflanken (Nord I en II, Nord Est en Sud) vormen zij een bedevaartsoord voor klimliefhebbers. Col de Rideux wordt terecht bezongen door de Cotacol als een parel in de prachtige regio van de Luxemburgse Aisne vallei.

Col de Rideux – Nord Est

Deze klim heeft mijn hart voor eens en voor altijd gestolen. Ondanks de slechte staat van de weg (vooral de eerste kilometer) is dit een klim waar je verliefd op wordt. De eerste 1,5 km rijdt je doorheen een bijzonder dicht woud.

Het lijkt alsof je doorheen een zuil van bomen en struiken rijdt. Het bos slokt je als het ware op terwijl je continue zo’n 6% klimt. Of je nu onder, boven, links of rechts kijkt, het bos is alom aanwezig. Na een haarspeldbocht (rechtsaf) kom je stilaan op het plateau. Even lijkt het of de klim gedaan is maar het zwaarste stuk moet nog komen. Op het T-kruispunt sla je naar recht af (richting Heyd). De laatste halve kilometer stijgt met zo’n 8% gemiddeld. Je kan het moeilijk een kuitenbijter noemen: 2.6 km aan 6.2% (160 hoogtemeters),maar het is wel een juweeltje van een klim.

Geef een reactie